Utflykter

Primosten

Primosten

Ca 6 km norrut (10 min med bil) på väg till Sibenik ligger den världskända ön Primosten med en gammal stadskärna som passar för en promenad, fin badstrand och flertal restauranger samt en känd nattklubb Aurora.

https://en.wikipedia.org/wiki/Primo%C5%A1ten

Sibenik

Sibenik befinner sig drygt en halvtimmes bilresa norrut. Det är en gammal hamnstad, med fin stadskärna och kaj, fästningen ovanför är värt ett besök, shopping (tips skor och solglasögon hittar du till bra priser), en av de äldsta domkyrkorna i värden, en Michelin guide restaurang precis vid domkyrkan mm.

https://www.lonelyplanet.com/croatia/sibenik

Vackra Skradinski Buk vattenfall i nationalparken Krka

Nationalpark Krka

Nära Sibenik finns den fantastiska nationalparken Krka med dess hjärta i den fina byn Skradin. Ett tips är att åka tidigt och stanna för en heldagsutflykt. Ta med dig badkläderna så kan du bada nära vattenfallen.

http://www.np-krka.hr/en/

Trogir

På väg söderut mot Split, ca halvtimmes bilresa, finns den gamla kuststaden. Fina gränder, restauranger och caféer både i stan och på kajen samt den gamla fästningen. Om du vill bada får du åka förbi, till ön Ciovo.

Solin (Salona)

Precis innan man kommer till Split kan man svänga av till vänster mot Solin (ca 10-15 min från Split). Där hittar du en gammal romersk amfiteater och andra romerska lämningar efter kyrkor och basilikor. Man kan promenera rakt in i amfiteatern och gå på två tusen år gamla stenbumlingar! Det finns en ingång för turister där man betalar inträde och en till för lokalbor lite längre fram som var gratis när vi var där men man får se mer om man går några hundra meter längre in.

Split

Söderut cirka 50 min bilresa ligger Kroatiens största kuststad Split. Med en 2000-årigt palats i centrum och mycket andra sevärdheter. Du kan också göra som kroaterna, sitta ned för en kopp ”bijela kava” eller som de säger på dalmatinska ”bi:la kava” (caffe latte) vid ett av många caféer på huvudpromenaden på kajen.

Tänk på att detta inte enbart är en turiststad utan också ett administrativt och kulturellt centrum och att bilköerna under rusningstider kan vara långa och att det kan vara svårt med parkering (betalparkeringar är i allmänheten lättare att hitta plats på).

Övärlden: Brac, Hvar, Kornati, Vis…

Från Split kan du ta färja till Brac, Hvar eller någon av de andra öarna nära eller längre bort. Köp biljetterna i förväg (ibland säljs dem dock samma dag på morgonen eller kvällen innan så kolla i förväg under högsäsong). https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia

Från Zadar och/eller Sibenik kan du åka till Kornati eller Murter.

Tillbaka till toppen